Maagzuur, hoe werkt dat nou?

Maagzuurremmers staan helaas in de top 5 van de meest voorgeschreven medicatie in Nederland! Naar schatting zo'n 3 miljoen Nederlanders heeft last van opkomend maagzuur, branderig of opgeblazen gevoel.

Wat mij verbaast dat veel mensen het prima vinden dat de maagzuurproductie wordt verlaagd met medicatie, maar weinig mensen zich afvragen waarom dat oprispingen e.d. ontstaan.

 

Het ironische is dat de oorzaak vaak een tekort aan maagzuur is!

Helaas beseft bijna niemand dat de maagzuurremmers op den duur ergere problemen veroorzaken dan de zure, brandende oprispingen waar men in eerste instantie last van heeft.

 

 

Laten we het even hebben over calcium! 

Het grootste deel daarvan bevindt zich in onze botten, een piepklein deel bevindt zich in onze cellen en in de bloedbaan. Dit piep kleine deel heeft een hele belangrijke functie. Het regelt namelijk de spiercontracties en het vrijgeven van neurotransmitters.

Dit kleine deel calcium wordt gehaald uit onze voeding en komt dus via onze maag binnen. Hoe zuurder onze maag, hoe beter de opname van het calcium (en ook magnesium) . En daar zit het probleem: hoe meer je gebruik maakt van maagzuurremmers hoe minder zuur het maagzuur, hoe minder calcium (en magnesium) opname.  Dit geldt overigens ook bij langdurig gebruik van ontstekingsremmers, gebruik van anti-histamine, veel consumeren van slechte vetten en door STRESS.

Terug naar de calcium. Als de calciumspiegel daalt in het bloed, komt er een hormoon vrij (PTH) die er voor zorgt de calciumspiegel in het bloed weer op pijl te krijgen. Dit hormoon gaat calcium vrij maken uit de botten, met als gevolg botafbraak. Je kan je voorstellen wat dit voor gevolgen op lange termijn heeft namelijk: osteoperose,  arthrose, kraakbeenproblemen, problemen met de aanhechtingen van de pezen.


Dus beter voorkomen dan genezen: 

Zorg voor voldoende vitamine D  -  Eet minder schadelijk vet - Denk na voordat je maagzuurremmers gaat gebruiken!

 

Houdt je lichaam schoon, het verdient het!

Commentaren: 0